Carnea de iepure are un gust dulce, asemanator celui de pasare. Ea este extrem de apreciata de catre nutritionisti pentru calitatile sale dietetice indiscutabile.
Carnea este frageda si foarte usor de digerat, din aceasta cauza fiind recomandata persoanelor cu probleme digestive.
Carnea de iepure contine proteina cruda in proportie de 18.5%, grasimi 7,4%, apa 71%, iar din totalul de acizi grasi, 63% sunt acizi grasi nesaturati si colesterol (mg/100g) 136 pana la 164.
Carnea de iepure contine minerale cum ar fi zinc (54 mg/kg), sodium (393 mg/kg), potasiu (2 g/kg), calciu (130 mg/kg), magneziu (145 mg/kg) si fier (29 mg/kg). Tot in carnea de iepure gasim si vitamine precum vitamina B12, acid folic, tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acid pantotenic, etc.
Din categoria amino-acizilor regasim: isoleucin, leucina, lizina, metionina, cistina, fenilalanina, tirozina, treonina, triptofan, valina, arginina, histidina, alanina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, prolina, serina.
- Carnea de iepure este benefica in dieta persoanelor varstnice.
- Carnea de iepure are un nivel scazut de colesterol -70 mg/portie fiind benefica in bolile cardiovasculare.
- Furnizeaza un raport optim intre continutul de omega 3 si omega 6 de aproximativ 1:4.
- Previne arteroscleroza – prin continutul scazut de colesterol si grasimi stabilizeaza procesele metabolice.
- Recomandata in alimentatia persoanelor alergice – prin nivel scazut de alergeni.
- Benefica in bolile severe ale ficatului.
- Are proprietati antioxidante – fiind benefica in dieta persoanelor bolnave de cancer.
- Carnea de iepure este o sursa de acid linoleic, care are mare efect asupra sistemului cardio-vascular si care reduce susceptibilitatea formarii cheagurilor de sange.
- Carnea de iepure este recomandata persoanelor care sufera de diabet, dislipidemie si obezitate.
- Ea este permisa in dieta persoanelor cu guta – neavand compusi purinici in compozitie.
- Benefica in vindecarea mai rapida a ranilor – prin compusii biologici activi.
- Carnea de iepure ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.
- Carnea de iepure este benefica pentru piele si mucoase.
- Carnea de iepure intareste oasele – prin continutul de fosfor.
- Carnea de iepure nu contine strontiu (un element ce nu este metabolizat si care duce, de regula, la afectarea osoasa – dislocand calciul din oase).
- Ajuta celulele creierului sa asimileze oxigenul, ducand la cresterea activitatii acestuia.
- Recomandata in alimentatia sportivilor si a persoanelor care lucreaza in medii toxice.
- Benefica pentru sistemul circulator.
- Mareste rezistenta organismului in perioada postoperatorie si in timpul bolii.
- Carnea de iepure este indicata in alimentatia bebelusului – deoarece nu acumuleaza substante nocive si nu produce alergii.
- Nu produce flatulenta, balonare sau indigestie.
- Carnea de iepure poate fi introdusa in dieta bebelusilor de la varsta de 7-8 luni fiind usor de digerat si foarte bogata in microelemente si vitamine.
- Carnea de iepure se pastreaza la temperaturi de 0-4 grade.
Consumul a 100 de grame din acest produs reprezinta 10% aport caloric din cantitatea zilnica estimata pentru un adult (2000 kCal).
Valori nutritionale pentru 100g
Calorii 825 kj / 197.2 kCal
Grasimi 8.4 g; din care saturate 2.5 g și ne-Saturate 3.9 g
Colesterol 0.086 g
Carbohidrati 0 g
Proteine 30.4 g
Sare 0.037 g